De Capelse 2Daagse

 

Route dag 1

 

Route dag 2

 

 

 

Dag 1

 

  En dan is het alweer Kerstmis geweest en staat de jaarwisseling weer voor de deur, wat gaat een jaar toch snel voorbij, hè! Kerst viel dit jaar lekker op donderdag en vrijdag zodat je een superlang weekend had, met in dat weekend de Capelse 2Daagse van de RWV. Vaak is het met deze 2Daagse bar en boos weer, maar dit keer hadden de weermannen en -vrouwen allemaal een vorstperiode aangekondigd. Koud en zonnig winterweer werd er verwacht.

 

En ja hoor, toen ik zaterdagmorgen naar de start reed, zag ik een roze-achtige hemel en ik vond het jammer dat we pas om 9 uur mochten starten, zo zou ik net de zonsopkomst missen. Hoewel ik erg vroeg was omdat ik de wandelboekplaatjes moest afleveren, was het al gezellig druk in het startbureau. En het zou nog veel drukker worden, de teller bleef vandaag pas stilstaan op 402 deelnemers.

En het was een heerlijke tocht, het was inderdaad koud en zonnig en er stond ook weer een aardig windje. Dus al voor de 2e keer erg veel plezier gehad van m'n Finse rendierenmuts. 't Is geen gezicht, ik met die muts, maar 't is lekker warm en daar gaat het maar om.

 

Op de eerste dag steken we traditiegetrouw de IJssel over, op de heenweg via de Algerabrug en op de terugweg met een klein pontje. Het is dus weer een tocht met fijne Hollandse uitzichten over polders en waters. Af en toe een stukje bebouwde kom, we komen door Krimpen aan de Lek en Ouderkerk aan den IJssel.  

 

  Leuk is dat we langs 2 ijsclubs komen, Thialf en E.M.M., wie weet hebben die het de komende dagen hartstikke druk, maar voorlopig hebben de eendjes en de waterhoentjes het ijs nog voor zich alleen.

 

Onderweg zijn er 2 caférusten, uiteraard in Bar Gezellig, waar het nog steeds erg klein is. Ik ben tenminste blij dat ik een half uurtje later ben gestart, de grote meute is al voorbij en ik ben snel aan de beurt voor een kopje koffie, ik kan nog een zitplaats veroveren en ook het toilet is niet druk. Ik kan er weer tegenaan voor een stukje.

En natuurlijk zijn daar de onvolprezen verzorgingsposten, Astrid, Yvon, Ariaan en Loes poseren eventjes voor de foto en verklaren dat het met de kou nog best mee valt. Bikkels! Petje af hoor, want ze doen het toch maar iedere keer, in weer en wind! Ook de spaarbeesten zijn vandaag op de winterse kou gekleed. En natuurlijk in RWV-kleuren, hahaha!

 

   

 

De tweede caférust in "De Harmonie" zit vlak voor de pont en ook hier neem ik een bakkie koffie en ga even naar het toilet. Het pontje vaart onvermoeibaar heen en weer en na een minuutje wachten legt het kleine bootje aan en mogen we aan boord. Kippenendje, dat water oversteken, maar o zo essentieel voor de route. Een paar jaar geleden konden we geen gebruik maken van de pont wegens onderhoud en de route was gelijk stukken minder leuk!  

 

  Na de pont gaat het zoetjesaan weer richting Capelle en na het mooie stukje over de vele vlonders (die overigens vandaag spekglad waren) door de rietlanden lopen we langzamerhand de bewoonde wereld weer in. Laatste stukje door het Schollebos, met mogelijkheid voor een allerlaatste rust, en dan ben ik na 27,5 km weer terug in het startbureau.

 

Nog even lekker wat gedronken en nagepraat en toen weer op naar huis. Morgen ga ik weer voor de 2e dag, 't is een echte 2Daagse, dus andere parcoursen op de zondag!

 

 

Dag 2

 

  En ook voor de 2e dag van de Capelse was ik weer voor dag en dauw m'n bed uit. Brrrr, was wel even moed verzamelen hoor, dat bed was wel lekker warm in vergelijking met de "buitentemperatuur". Maar goed, een kopje koffie doet wonderen en rond half 8 tufte ik Rozenburg uit om eerst Suze op te gaan halen en daarna naar Capelle verder te rijden.

 

Het was nog hartstikke rustig op de parkeerplaats, dus ik stond vlak bij de ingang. Binnen in het startbureau had Ariaan een heel grote verrassing voor Wandelbeer: ze had een muts en een sjaal voor hem gebreid! Net zoals de spaarbeesten met dit koude weer om hebben. Wandelbeer was de koning te rijk en moest natuurlijk even pontificaal met Ariaan op de foto.  

 

Ik heb de ergste drukte bij de start weer afgewacht en ben tegen half 10 vertrokken voor m'n tweede rondje Capelle. Voor m'n gevoel was het kouder dan gisteren, het duurde tenminste langer voordat ik niet meer naar m'n ski-jack verlangde … En wat was ik weer blij met m'n muts vandaag …

 

  Op weg naar de 1e verzorgingspost op 8 km loop ik te genieten van het opkomende zonnetje en alle eendjes, zwanen en hoentjes die ik weer tegen kom. Die beesten schijnen met dit koude weer te begrijpen dat ze met z'n allen bij elkaar moeten blijven om een groot wak voor zichzelf te houden, overal zie je een heleboel zwemmende dieren op een kluitje!

 

Op de verzorgingspost hebben ze weer wat nieuws: desgewenst kan je een scheutje Amaretto in je koffie of chocomelk krijgen. Alleen verkrijgbaar bij heel koud weer … Ik bedank voor de alcohol, maar neem wel lekkere warme chocomelk met twee plakjes ontbijtkoek. En paar wandelaars uit Brabant noemen dit peperkoek, waarop ik opmerk dat het toch helemaal niet naar peper smaakt …  

 

  Na de verzorgingspost gaan we richting het Hitland en daar gearriveerd loop ik volop te genieten van het (beetje winterse) landschap. Eerst een stukje bos en daarna een heel stuk door de polders, heerlijk!

 

En opeens zie ik daar op een sloot twee schaatsenrijders! Dat is lang gelden dat er op sloten en vaarten kon worden geschaatst! Helaas zijn de twee mannen al ver weg voor ik loodrecht op de sloot kan kijken voor een fotootje. Maar met een heel grote uitsnijding is het goed te zien.  

 

De eerste caférust zit op 15 kilometer bij de golfbaan en daar ga ik even naar het toilet. Het ziet er bij de bar erg druk uit en 3 kilometer verderop zit er weer een verzorgingspost, ik ga dus verder, op naar de soep van Gijs!

 

  Maar eerst nog even over m'n favoriete vlondertjes. Hiernaartoe is er op een dusdanige wijze gepijld, dat ik bij mezelf denk: "Tsja, dat krijg je er nou van als je Amaretto in de koffie schenkt …!"

 

Bij de verzorgingspost is het gezellig druk, de snelste lopers van de 35 arriveren hier inmiddels ook en zo zie ik weer veel bekenden. Gijs en Ariaan zijn druk bezig om iedereen van soep en/of een ander warm drankje te voorzien, ik neem een tomatensoepje en dat smaakt heerlijk!  

 

  En dan op voor de laatste 7 kilometer, eerst een stukje langs het water, waar een mooi zwanenpaartje samen in een wak drijft. Dan komt er zelf nog een rust bij Pannenkoekenhuis Het Schollebos, maar ook hier ga ik alleen naar binnen om even naar het toilet te gaan. Het laatste stuk kronkelt helemaal door het bos vlak bij de start, zowat ieder paadje hebben we gezien, maar ja, de afstand moet natuurlijk niet tekort zijn, zeker bij de RWV niet!

 

Maar dan zit de tocht er na 25,3 km op en daarmee ook wandeljaar 2008. De Capelse 2Daagse was een mooie afsluiting van mijn wandeljaar, maar ook van een grandioos jubileumjaar van de RWV. Op deze afsluitende 2Daagse waren er maar liefst 832 deelnemers, 403 op zaterdag en 429 op zondag!

Hierbij wil ik ook alle lezers van mijn wandelverhalen een prettige jaarwisseling toewensen en een gezond en sportief nieuw(wandel)jaar! Eet niet teveel oliebollen en wees voorzichtig met vuurwerk …

 

 

 

Tot volgende keer en groetjes van Wandelbeer!

 

Vergeet mijn gastenboek niet!