De Saga Marsjen

in Stiklestad,Verdal

 

     

 

Op 30 en 31 augustus 2008 heb ik in Stiklestad, Verdal in Noorwegen de Saga Marjsen gelopen. De Saga Marsjen zijn gebaseerd op de legende van Olav de heilige, de patroonheilige van Noorwegen. Op het moment dat hij zijn laatste adem uitblies, was hij nog geen heilige. Olav was een krijger en een koning. Hij probeerde het christendom in Noorwegen geaccepteerd te krijgen, maar werd verbannen. Hij zon op wraak, bracht zo’n 3600 krijgers samen in een leger en trok naar Noorwegen. Op 29 juli, tijdens een zonsverduistering, werd het leger van Olav in Stiklestad verslagen. Olav zelf was dodelijk gewond geraakt en stierf. Volgens de legende gebeurden er na zijn dood allerlei mirakels rond Stiklestad, waarna Olav heilig verklaard werd. Het drama van Sint-Olav wordt jaarlijks opgevoerd in een groot openlucht spektakel, de grootste openlucht theatervoorstelling in Scandinavië, terwijl grote feestvuren branden.

De eerste dag van de Saga Marsjen volgt de route van het leger van Olav van Zweden naar Noorwegen, de tweede dag is een rondwandeling rondom Stiklestad waar de slag plaatsvond. De finish vindt plaats in de arena van het hierboven genoemde openluchttheater.

Verdal ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van Trondheim. Dat is natuurlijk best een hele reis voor 2 dagen wandelen, vandaar dat ik deze tweedaagse heb gecombineerd met een heerlijke vakantie in Noorwegen.

Ik ben op m'n gemakje met de boot overgevaren van Kiel in Duitsland naar Oslo en ben in drie dagen richting Verdal gereden. In Stiklestad zelf had ik voor de duur van de tweedaagse een hotel besproken, de rest van de vakantie heb ik op de bonnefooi gedaan. En dat is heel goed bevallen, ik heb leuke overnachtingsadresjes gehad. Ook de terugreis vaan Oslo heb ik in drie dagen gedaan.

Het was heerlijk om weer in Noorwegen terug te zijn, ik heb heel veel bekende plekjes teruggezien, maar ook weer veel nieuwe dingen ontdekt. Ik heb voor Noorse begrippen buitengewoon goed weer gehad, twee ochtenden regen en voor de rest droog en vaak zonnig weer. Wel was het behoorlijk fris, maar daar houd ik juist wel van. In de auto is het toch wel warm en ik wandel graag en dan loop je je wel warm.

De tweedaagse zelf was geweldig, twee dagen een heel verschillend parcours, de eerste dag in de bergen aan de Zweedse grens en de tweede dag door de weilanden en bossen en langs de fjord rondom Stiklestad. Ik heb erg leuke contacten gehad met Noorse wandelaars en ik heb genoten van de Noorse manier van rusten, wafeltjes bakken, een zelf-controle-bel en worstjes roosteren boven een open vuurtje, het was allemaal even leuk!

Natuurlijk heb ik ook buiten de tweedaagse gewandeld, op de Valdresflya, de Vårstigen, ik heb met rendieren gewandeld en last but not least, ik heb het graf van Baral bezocht. Maar ik heb ook veel dingen gezien, ruïnes, burchten, grafheuvels, openluchtmusea, kerken en rotstekeningen.

Natuurlijk heb ik weer ontzettend veel foto's gemaakt en van al deze foto's heb ik een uitgebreid fotoverslag van deze vakantie annex wandel2daagse gemaakt. Klein tipje: als je in het foto-album rechts boven in op "start diashow" klikt, dan komen de foto's op heel groot formaat voorbij. Zo zijn ze eigenlijk op z'n mooist te bekijken. De tekst die normaal links van de foto's staat, staat dan helmaal onderaan de foto.

Klik op de foto hieronder om naar het fotoverslag te gaan. Veel kijkplezier!

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!