Wintertocht in Leerdam

 

 

 

  De hele week heb ik getwijfeld of ik zaterdag weer naar mijn geliefde grienden zou vertrekken of dat ik naar Leerdam zou gaan voor (eveneens geliefde) polderlandschappen. Het feit dat ik de laatste tijd al regelmatig in de grienden ben geweest, deed me vrijdagavond besluiten om toch naar Leerdam te gaan. Ook al omdat daar een 30 km was, dat vind ik in deze tijd van het jaar een leuke afstand!

 

Ik was lekker vroeg en vond zonder problemen nog een parkeerplaatsje in de straatjes rondom wijkpaviljoen Patrimonium. Visitekaartjes gestrooid, folders van de Kennedymars neergelegd, ingeschreven en rond kwart over 8 ging ik op pad.

 

Gezien de routebeschrijving die amper 1 A4tje besloeg, zouden er weer een aantal heerlijke polderwegen in zitten. Het was koud en winderig weer, maar wel lekker zonnig, helemaal mijn smaak dus.  

 

  Het eerste stuk van de route was zonder meer prachtig, we liepen over kronkelende paadjes en wegen langs boomgaarden vol grillige bomen die de belofte van bloesems al bij zich droegen. In een boomgaard was een groepje vrijwilligers druk bezig om dit soort bomen in stand te houden.

 

Op 11 km zat de eerste rust in Schoonrewoerd, ik werd daar precies ingehaald door Wim Veerman en Piet Jansens en een met hen meewandelende dame, zodat we samen gezellig van de koffie genoten. Ik mocht niet eens zelf betalen van Wim …  

 

  Bij de toiletten was het heel erg druk, dus daar heb ik niet op gewacht, maar ben direct met het tweede stuk begonnen, op weg naar de rust op 16,5 km. Ook dit vond ik een heerlijk stuk, vooral een ellenlang fietspad, omzoomd door hoge bomen, geweldig!

 

De tweede rust zat in Boei en Heicop, of was het Hei en Boeicop, Cop en Heiboei???? Enfin, iets met een leuke naam! Ik was hier al eerder geweest, ontdekte ik toen ik er vlak bij was. We liepen daar langs het water en een paar eendjes dribbelden vrolijk op een dun ijslaagje, bewijs dat het ècht koud was!  

 

  Na een kopje koffie in het gezellige “Trefpunt” ging het weer verder over weer van die heerlijke polderwegen met uitzicht over weilanden met hier en daar een eenzame boom.

 

Na dit punt zou er geen rust meer komen en op een gegeven moment kwamen de kortere afstanden er ook al weer bij. Verwonderd keek ik op m'n routebeschrijving, ja er stonden nog maar zo'n 4 à 5 aanwijzingen op! Dan zou die 30 km toch wel heel erg aan de korte kant zijn …

 

Vlak voor Leerdam echter was er toch nog een splitsing en werden we (bij een heel leuk verkeersbord trouwens) een lus van ongeveer 5 km in gestuurd. Links, rechts, links, dus dan weet je het wel! De kerktoren van Leerdam week weer steeds verder naar de achtergrond!  

 

  Maar nu was het in ieder geval een volwaardige 30, hoewel ik die laatste lus wel een beetje saai vond. Het allerlaatste stuk was in ieder geval weer leuk, over een mooi fietspad en weer even lekker uit de wind, want die hadden we in die laatste lus steeds pal tegen!

 

GPS stopte op 30,6 km toen ik terug was bij het startbureau, mooi aan de afstand dus. Binnen was het gigantisch druk, dus ik heb me afgemeld en een leuk vaantje meegenomen. Op een briefje zag ik staan dat er 573 wandelaars waren geweest, terecht, want het was een prima tocht, waar ik dan ook nog even uitgebreid voor heb bedankt!

 


Tot volgende keer en groetjes van Wandelbeer!

 

Vergeet mijn gastenboek niet!