Jubileumtocht KNBLO
in Beetsterzwaag

 

 

 

  Ter ere van het 100-jarig bestaan van de KNBLO worden er in 2008 in alle provincies jubileumtochten georganiseerd. Als eerste was op 12 januari de beurt aan Friesland, Beetsterzwaag om precies te zijn. Wel weer een ontzèttend end weg natuurlijk, maar in oktober had ik op de Berenbeurs in Ahoi een folder zien liggen van een beurs in Groningen op 13 januari.

 

Het idee om er een weekendje uit van te maken was gauw geboren en de speurtocht naar een leuk hotelletje eindigde in Norg in Noord-Drenthe. Daar boekte ik een kamer, inclusief draadloos internet, dus ook de laptop reisde mee dit keer. Kan ik mooi oefenen voor m'n weekje Vlieland straks!  

 

Overigens weet ik uit ervaring dat ik voor een bezoekje aan zo'n Berenbeurs maximaal 2 à 2½ uur uit moet trekken, dus een klein tochtje op de zondag morgen in Drenthe leek me ook wel wat. Op www.gpstracks.nl vond ik maar liefst 3 gps-wandelingen in Norg. Van 10, 12 en 15 km, prima geschikt voor een ochtendwandelingetje dus!

 

  Maar eerst nog de jubileumtocht in Beetsterzwaag natuurlijk. Ik zou onderweg Syl in De Meern oppikken en BramBram had berekend dat ik daar rond kwart voor zeven moest zijn om ongeveer half negen in Beetsterzwaag te arriveren.

 

Ik vertrok dus om kwart voor zes uit Rozenburg, idiote tijd natuurlijk, maar eenmaal in Friesland aangekomen bleek er een nòg grotere idioot te zijn … Naast alle "gewone" W4W'ers uit Nederland bleek daar ook ons Belgische forumlid Bernard aan de start te staan! Over wandelgek gesproken …  

 

Het was loeidruk aan de start en Syl en ik waren blij dat we lekker bijtijds waren, we hadden nog een parkeerplekje in de buurt en ook de inschrijving ging lekker vlot.

 

  Syl had binnen de kortste keren 2 kopjes koffie veroverd en toen begon het wachten op de overige Walkers. Intussen werden om 09.00 de deelnemers weggespeecht, wat weer wat lucht en ruimte gaf in het startbureau.

 

Van heinde en verre meldden zich de Walkers aan en rond half 10 gingen we met een leuke groep van start. Eerst wat straatjes door het dorp, maar al gauw gingen we de weilanden en de bossen in om daar de rest van de tocht niet meer uit te komen.  

 

  Het was een heerlijk wandelweertje en later op de dag kwam zelfs de zon er even tussendoor piepen. Wel had het de dagen van te voren behoorlijk geregend zodat we hier en daar grote blubberplassen moesten ontwijken.

 

Tot tweemaal toe kwamen we langs leuke kerkjes die speciaal voor vandaag opengesteld waren, zodat we binnen een kijkje konden nemen. Toch wel erg leuk, die kleine kerkjes, veel persoonlijker dan de mooiste kathedraal! Ik kon aan de verleiding geen weerstand bieden natuurlijk en moest even de kansel op!  

 

  Op 8,9 en 16,8 km waren de rusten gepland. Vooral op de eerste rust was het erg druk en we waren blij dat we wat later gestart waren. Op het terras konden we met z'n allen nog wel een plaatsje vinden en er werd weer een pot bij elkaar gescharreld. Na een kwartiertje werden ook de rijen voor de toiletten wat korter en konden we allemaal zonder al te lange wachttijden onze blaas legen.

 

En verder ging het weer, we hadden weliswaar een routebeschrijving meegekregen (de eersten van ons dan, de routebeschrijvingen waren op een gegeven moment finaal op door de opkomst die toch wel wat hoger was dan verwacht!), maar er was ook uitstekend gepijld, zodat we die beschrijving niet veel nodig hadden.  

 

  Zoals gezegd kwam nu af en toe even de zon achter de wolken vandaan en we liepen te genieten van het Friese landschap. Overigens liepen we vandaag meer door de bossen dan ik zou verwachten in Friesland!

 

Bij de tweede rust konden we zowaar met z'n allen binnen zitten en hebben we weer een lekker bakkie koffie, thee of iets sterkers genomen. Op het laatste stuk was een leuk smal pad langs een watertje, het Koningsdiep. Af en toe moesten hier greppels overgestoken worden, die door de regenval van de afgelopen dagen niet droog meer waren … Maar voor zover ik weet is iedereen er zonder natte voeten overheen gekomen.  

 

  Op het allerlaatste stukje door het bos mochten we nog een balkoefening lopen en toen kronkelden we over allerlei bospaadjes terug naar het startbureau.

 

Daar was het groot feest, met een dweilorkestje en een clown die ballonnen tot dieren omtoverde. Hij heeft zelfs voor mij een beer in elkaar gezet (op verzoek van Bill, ik durfde dat natuurlijk weer zelf niet te vragen ). Ik zag ook ergens een tevreden voorzitter van de KNBLO, Miel Termont, rondlopen.  

 

Er kan dan ook niet anders gezegd worden dan dat deze 1e jubileumtocht erg geslaagd was. Helaas waren de medailles met het lange lint waarop de gespen gespeld kunnen worden al op, maar ach, er zal voor mij nog wel een jubileumtocht komen en er werd verzekerd dat ze er dan weer zouden zijn!

Na een welverdiend drankje neem ik afscheid van m'n medeforummers, wens iedereen een behouden thuiskomst toe en ga op pad voor het tweede deel van het weekend.

 


 

 

Tot volgende keer en groetjes van Wandelbeer!

 

Vergeet mijn gastenboek niet!