Rondom Brielle

Nieuw!
Klik hier voor een plaatje van de route in Google Earth!

 

  Poe, wat waren er weer veel leuke tochten in dit weekend! Ik had een hele tijd met het plan gelopen om in Maarssen de Vecht- en Plassentocht te gaan lopen, en de tocht van De LAT in Castricum leek me ook wel wat. maar toen het weekend naderde en er erg warm weer werd voorspeld besloot ik om dit weekend niet ver weg te gaan maar gewoon lekker in Brielle de Voorjaarstocht te gaan lopen.

 

Zo gezegd zo gedaan, na al die verre tochten van de laatste tijd reed ik nu om 5 voor 8 uit Rozenburg weg om om 5 over 8 in Brielle te arriveren. Bij de start zag ik al een paar bekenden, Roel en Betsy en toen ik net op pad ging kwam Gijs aanwandelen.

 

Het begin van de route was bekend, langs de Bedevaartskerk de polders in. Het is heerlijk weer en de iets gesluierde lucht belooft veel goeds voor de rest van de dag. Voorzichtigheidshalve heb ik me vanmorgen wel ingesmeerd met zonnebrandcrème.  

 

Ik loop te genieten van al het jonge grut in de weilanden en van de frisgekleurde bloemen. Als experimentje en met wat voorbeelden van het fotoforum in gedachten, fotografeer ik eens een paardebloem vanuit een heel ander perspectief. Best leuk geworden, al zeg ik het zelf.

 

   

De eerste rust zit in Café Centraal in Oostvoorne op 7 km. Gijs haalt me net voor deze rust in, maar terwijl ik wel even behoefte heb aan een sanitaire stop loopt hij liever door naar de tweede rust. Tja, en met zijn tempo kom ik hem dan nooit meer tegen natuurlijk …

Café Centraal is net open en samen met de inmiddels ook gearriveerde Roel en Betsy, met wandelmaatjes, geniet ik van een bakkie koffie. Dan maar weer gauw op pad, eigenlijk is op 7 km al rusten véél te vroeg!

 

  Op het volgende stuk lopen we een paar keer stukjes van een uitgezette route: het landgoederenpad. Doet me een beetje aan Wassenaar met de landgoederenroute denken!

 

Dat landgoederenpad loopt overigens lekker veel door de bossen en is veel onderhard. Ik loop dan ook heerlijk te genieten. Wel is het oppassen wanneer je de route weer moet verlaten en de "gewone" pijlen van de organisatie weer moet gaan volgen.

 

   

 

Al vrij snel ben ik bij de tweede rust, op papier zou die op 17 km moeten zitten, maar GPS geeft net 14 aan. Ik zie dat we op 22,5 weer bij deze rust terug komen en besluit door te lopen. Nu volgt er een werkelijk schitterende lus, dwars door de bossen heen. Goed opletten op de routebeschrijving, dat wel, maar alles staat prima beschreven.

Inmiddels heb ik gezelschap gekregen van Annette uit Rozenburg en doordat we gezellig lopen te kwekken vergeet ik zowat om fotootjes te maken. Maar ja, bos is bos en eerlijk gezegd vind ik die bospaadjes toch niet zo fotogeniek, heb je er één gehad, dan heb je ze allemaal gehad! Op de foto dan, hè!

 

Maar dan komen we weer bij de rust en daar ligt de Tenellaplas in de zon te schitteren en jaaaaa, die moet even op de plaat natuurlijk!  

 

We gaan heerlijk buiten op het terras zitten en zien een paar eendjes rondscharrelen. "Goh", zeg ik, "gaan jullie nou eens kleine eendjes maken, dan heb ik weer eens een leuke foto!" En hahaha, ik heb het nog niet gezegd of daar wordt vrouwtjeseend door twee mannetje tegelijk besprongen. Natuurlijk zit m'n camera in z'n hoesje klem tussen de stoelzitting en -leuning, maar gelukkig heb ik hem nog net op tijd paraat!

 

  Dat gaat er trouwens niet bepaald zachtzinnig aan toe zeg!
Ik zou bijna 112 gebeld hebben … En dat vrouwtje wàs al zo zielig, ze had een mank pootje!

 

Na de koffie gaan we weer op pad, weer een stuk door de bossen, terug naar Oostvoorne, waar de 4e rust (weer) in Café Centraal zal zijn.

 

   

 

Daar aangekomen blijkt het erg druk te zijn op het terras. En eigenlijk hebben we geen van beiden nou zo ontzèttend veel behoefte aan rust! We besluiten dus om maar door te lopen, de volgende rust zal bij de Kogeloven lekker aan de Brielse Maas zitten. Dat is ongeveer 6 km voor het einde, dus dat is een prima plek voor een laatste rust.

 

En ja hoor, daar bij de Stenen Baak ziet het terras van de Kogelover er zéér aanlokkelijk uit! We ploffen neer in de schaduw en bestellen allebei een Icetea.  

 

  Wandelbeer zeurt een beetje dat hij ook wel trek heeft in een koud drankje, dus mag hij bij de Ice tea op de foto, mèt GPS trouwens, die wijst 27,8 aan … en het is nog 6 km … ietsiepietsie aan de korte kant misschien?

 

  Het laatste stuk gaat via lange polderwegen terug naar Brielle, waar je in de verte de karakteristieke toren Catharijnekerk al ziet staan. Vlak voor de ingang naar de vesting zien we een kluit eendejonkies rondzwemmen en dan gaan we echt Brielle weer in.  

 

Nog even een stukje door het oude centrum, waarbij we moeten slalommen door de winkelende en flanerende mensen heen. We komen langs een ijscokar en ik kan geen weerstand bieden aan de verleiding. Annette wel, grote meid!

 

   

 

En dan zijn we weer terug in het startbureau, GPS geeft een afstand aan van 33,8. Wel een beetje jammer, het was zo'n mooie tocht. Ik vond dat er heel goed gebruik was gemaakt van bestaande routes, maar hier en daar en lintje om aan te geven dat men nog steeds op het goede pad zit zou geen overbodige luxe zijn. Maar ja, zie de vrijwilligers maar eens te vinden! Na nog een bakje koffie ben ik toch wel tevreden huiswaarts gekeerd. Misschien was het nog niet eens zo gek, een iets kortere route op deze eerste echt warme dag van het jaar!

 

Tot volgende keer en groetjes van Wandelbeer!

 

Vergeet mijn gastenboek niet!