Dag 7

 

Kirkenes - Vadsø - Vardø - Båtsfjord - Berlevåg

Vroeg in de middag vertrekken we uit Kirkenes. In Vardø, de meest oostelijk gelegen stad van Noorwegen, staat het statige fort Vardøhus. De reis voert langs het schiereiland Varanger en later op de avond wordt aangelegd in Båtsfjord. Wanneer de nacht aanbreekt, is het schip op weg naar Berlevåg.

 

  Mooi op tijd arriveren we 's middags aan de kade van Kirkenes, waar we geboeid de aankomst van de Kong Harald gadeslaan. Voor de komende zes dagen zal dat ons varende thuis zijn!

 

Het is op de kade een drukte van belang, goederen worden in- en uitgeladen en ook verlaten veel passagiers het schip om plaats te maken voor nieuwe, waaronder wij. We schepen vlot in en ook Bram, onze trouwe vierwieler, komt zonder problemen aan boord. Hij mag in de lift afzakken naar het autodek.

 

Vanaf dek kijken we naar het afvaren en dan gaan we met knorrende magen op zoek naar de eetzaal. Het is een grote eetzaal en de uitgestalde lunch ziet er super uit! We vinden een leuk tafeltje bij het raam en laten het ons goed smaken.

Direct na de lunch hebben we het tafeltje voor de rest van de reis gereserveerd. Die reservering geldt alleen voor de lunch en het diner, bij het ontbijt kan iedereen gaan zitten waar hij wil.

 

 

Na de lunch bekijken we de boot en gaan we naar de instructie-bijeenkomst. Daar wordt verteld wat we moeten doen als de Kong Harald Titanic-neigingen mocht gaan vertonen en er wordt ons verzekerd dat er genoeg reddingsboten aan boord zijn!

 

  Het weer is koud en regenachtig, maar toch besluiten we om 's middags mee te gaan op de (korte) excursie naar het fort Vardøhus. Dit fort stamt uit 1737 en is gebouwd in stervorm, met 8 armen, 4 bastionnen en 10 kanonnen.

Ook groeit hier de meest noordelijke boom ter wereld, een lijsterbes, die ieder jaar in oktober tegen de vrieskou wordt ingepakt en in april weer uitgepakt.

 

We varen hier trouwens om de meest oostelijke punt van Noorwegen heen. Deze ligt op het eiland Hornøya op 31º 10' 10'' oosterlengte, dat is oostelijker dan Sint Petersburg en Istanboel!

 

Het diner is heerlijk, we leren dat er om en om vlees en vis wordt geserveerd, vandaag is een vleesdag, we hebben rollade met spruitjes en gebakken uien met aardappelen. Na het diner is het tijd voor koffie en een drankje in de lounge en dan zoeken we ons wiebelige bed op. Ja, er staat een behoorlijke wind en dit eerste stuk vaar je tenslotte gewoon op open zee!  

Nou ja, we zullen wel in slaap gewiegd worden!

 

Terug naar het overzicht Verder naar dag 8 Home

Vergeet mijn gastenboek niet!