Dag 10

 

Bodø - Ørnes - Nesna - Sandnessjøen - Brønnøysund - Rørvik

Het schip laveert door nauwe zeestraten langs vruchtbaar boerenland. Dan is het tijd om de poolcirkel weer te kruisen en gaat de reis verder langs de schilderachtige en legendarische kustlijn van Helgeland. Daar wordt de bergketen de Zeven Zusters en de al even beroemde berg Torghatten gepasseerd.

 

  Ook vandaag zijn we vroeg wakker en na het ontbijt gaan we aan dek om de passage van de Poolcirkel mee te maken. Langzamerhand komt in de verte de berg in zee Hestmannen (de Paardman, de bewaker van de Poolcirkel) in zicht.

 

We varen langzaam langs het eilandje met daarop het Poolcirkelmonument en hoewel we weten dat de boot zal gaan toeteren, schrikken we ons op het moment suprême toch te barsten. Dat levert schokkende videobeelden op.  

 

  Als bewijs dat we werkelijk de Poolcirkel gepasserd zijn heeft Njord, Gud over de 7 Hav, in een onbewaakt moment twee poolcirkelcertificaten tussen onze deurknop gestoken. Wat een stiekemerd, zomaar aan boord komen, zonder gedag te zeggen! Maar goed, dat diploma maakt een hoop goed, zullen we maar zeggen!

Klik op het plaatje voor een groter formaat

 

In Sandnessjøen gaan we even van boord om onze benen te strekken en daarna varen we langs de bergketen De Syv Søstre. Schitterende bergen en een schitterende passage, alleen jammer dat die bergketen zo lang is dat hij niet op één foto past, zelfs niet op een panoramafoto!

 

 


De Syv Søstre zijn (van noord naar zuid) Botnkrona, Grytfoten, Skjæringen, Tvillingene (de tweeling), Kvasstinden en Stortinden.

 

Hierna staat Torghatten op het programma, de berg met het gat. De kapitein belooft alle fotografen en videofilmers aan boord dat hij zal toeteren op het moment dat het gat het mooist zichtbaar is en zo staat de helft van de passagiers met camera's in de aanslag.  

 

De berg is imposant, maar wordt nog imposanter als je de Legende van Torghatten over het gat kent. Uit deze legende blijkt duidelijk dat de Noorse mythische wezens geen kleintjes waren!

Inmiddels is het gaan regenen en de rest van de middag brengen we door in de lounge, kijkend naar een nat Noorwegen.

 

 

En toch is dat ook mooi!

 

Terug naar het overzicht Verder naar dag 11 Home

Vergeet mijn gastenboek niet!