De Wasbeer

 

  De wasbeer behoort tot de kleine beerachtigen en leeft van origine in Canada en de Verenigde Staten in de nabijheid van water en gebieden met bos.

Hij heeft een groot aanpassingsvermogen. Hoewel hij eruit ziet als een kleine gemaskerde beer beschikt hij toch over het klimvermogen van een berggeit, over het grijpvermogen van een aap en de zwemtalenten van een vis.

 

Het zijn nachtdieren, ze zijn bijna nooit overdag actief. Meestal leven ze alleen, soms vormen moeders met jongen een groep. Vrouwtjes krijgen hun eerste jong vanaf 1 jaar, per keer krijgen ze 3 tot 4 jongen.

Ze worden ongeveer 65 cm groot en ze wegen ca. 8 kilo

 

Een wasbeer maakt zijn nest vaak boven in een holle boom. Deze kleine beer is een volleerd klimmer en heeft hierdoor een groot voordeel bij het zoeken naar voedsel. Als bessen hoog boven de grond hangen, zal hij niet aarzelen de boom of struik te beklimmen. In het bos haalt hij ook zijn eikels, bessen, graan en fruit. Hij gebruikt zijn vingers hierbij heel slim en kan nauwkeurig de schillen van de vrucht en de doppen van de eikels scheiden. Zijn vingers zijn goed ontwikkeld en zeer geschikt voor dit betere pelwerk.  

 

  Naast het plantaardige voedsel dat hij nuttigt, eet hij soms vogeleieren, insecten en af en toe kleine zoogdieren. Ze houden zich graag op bij stromend water om daarin met hun 'handjes' naar vis, garnaaltjes of mosselen te graaien (het zogenaamde "voedselwassen"). Een duik in het water in de strijd om zijn voedsel zal hem ook niet afschrikken.

 

Vergeet mijn gastenboek niet!