De Reuzenpanda

 

  De reuzenpanda van China wordt volgens de meest recente gegevens tegenwoordig ook tot de beren gerekend. De verwante kleine of gewone panda (Ailurus fulgens) is de schakel met de wasbeerachtigen.

 

De reuzenpanda of bamboebeer, lengte 1.60 m, vertoont een kleurenpatroon van zwart en wit, waarbij de ogen op de overigens witte kop in zwarte vlekken liggen; de oren zijn ook zwart. De kop is naar verhouding groot en het gezicht kort. De staart is heel kort, net als bij de overige beren. Ze hebben voorpoten met zes vingers, behaarde voetzolen, zeer stevige kaakspieren en grote tanden, een slokdarm met een hoornachtige bekleding en een maag met een gespierde dikke wand.  

 

  De panda is uiterst zeldzaam (nog zo'n 1000 exemplaren) en komt alleen voor in een aantal bamboebossen (tussen 1500-3600 m hoogte) in de bergen van China, voornamelijk in de provincie Szetsjoean (daar pas in 1869 ontdekt). De reuzenpanda voedt zich vrijwel uitsluitend met verschillende soorten bamboe. Omdat hij dit voedsel als roofdier slecht kan verteren, moet hij er veel van eten.

 

Het naar verhouding kleine jong heeft al hetzelfde kleurpatroon als de volwassenen. Voortplanting in gevangenschap komt slechts zelden voor. De levensduur is ongeveer 15 jaar.  

 

De panda is het symbool van het Wereld Natuur Fonds. Het Wereld Natuur Fonds zet zich dan ook vanaf haar oprichting voor de reuzenpanda en zijn leefgebied in.

 

Vergeet mijn gastenboek niet!