De Neusbeer

 

Er zijn 4 soorten neusberen: De witsnuitneusbeer (Nasua narica), de nelson-neusbeer (Nasua nelsoni), de rode neusbeer (Nasua nasua) en de kleine neusbeer of berg coati (Nasua olivacea).

 

De meest opvallende kenmerken van neusberen of coati's zijn de beweeglijke, slurfachtige neus, die over de onderkaak uitsteekt, en de lange, meestal recht omhoog gedragen staart. De kleur van de vacht is veranderlijk (kaneelbruin, roodachtig bruin, bruingrijs) kan zelfs bij hetzelfde individu na elke haarwisseling verschillen  

 

Meer dan alle andere kleine beerachtigen zijn neusberen dagdieren. Zij leven in groepen van 4-25 verwante wijfjes met jongen. Wanneer de mannetjes ongeveer twee jaar zijn, worden ze geslachtsrijp en verlaten ze de groep. Zij leven vanaf dan buiten de bronstijd solitair. Het grootste gedeelte van de dag zijn de dieren bezig met zoeken naar voedsel, een bezigheid die van tijd tot tijd wordt onderbroken voor lichaamsverzorging. De dieren halen hun tanden door de vacht en kammen hem afwisselend met de nagels van de voor- en achterpoten.

 

  Bij stoornis laten neusberen snel opeenvolgende, luid grommende geluiden horen; als er gevaar dreigt, vluchten ze meestal in de bomen. Als het ook daar niet veilig is, springen ze niet zelden van een hoogte van enkele meters omlaag en vluchten over de grond weg. Daar kunnen ze echter geen sprongen maken die groter zijn dan een meter.

 

De bronstijd duurt een maand. In het begin van deze periode sluiten de geslachtsrijpe mannetjes zich aan bij een groep en verdrijven rivalen die zich bij dezelfde groep voegen. Kort voor de geboorte zonderen de drachtige wijfjes zich af van de groep. Na een draagtijd van ca 74 dagen worden twee tot zeven jongen geboren, zij zijn ca 26 cm lang en wegen 100-180 gram. Ze zijn donkergrijs behaard, de tekening op kop en staart is maar net zichtbaar.

De gehoorgangen gaan open op de vierde dag, de ogen op de elfde dag. Zodra de jongen 3 tot 4 weken oud zijn wagen zij zich voor het eerst buiten het nest. Als de jongen 5 weken oud zijn, sluit het wijfje zich weer aan bij de groep. Na 15 maanden zijn de neusberen volgroeid, maar pas na twee jaar worden ze geslachtsrijp. Neusberen kunnen 14 jaar oud worden.

 

Neusberen leven hoofdzakelijk van ongewervelde dieren, maar maken ook jacht op hagedissen en kleine knaagdieren. Vogels krijgen ze maar zelden te pakken. Grote vruchten worden opengereten en het vruchtvlees wordt er met de nagels uitgehaald.  

 

Vergeet mijn gastenboek niet!