De Maleise Beer

 

  De Maleise beer (schouderhoogte 0,70 m, maximumlengte 1,40 m, gewicht tot 65 kg) komt voor van noordelijk India tot op Sumatra en Borneo. Hij wordt ook wel Broeang, Bruang of honingbeer geneoemd. Het is de kleinste onder de beren. Het kort en glad behaarde dier is goeddeels donkerbruin of zwart met een vuilgele borstvlek; de klauwen zijn naar verhouding groot.

 

De Maleise beer leidt een nachtelijke levenswijze, waarbij hij vaak in de bomen vertoeft; hij is een uitstekende klimmer. Als veel andere beren is hij een alleseter, o.a. verzot op honing. Met hun sterke klauwen breken ze een bijennest open en likken de honing met hun bijzonder lange tong op. Ze eten ook eieren en kleine dieren, maar het grootste deel van hun dieet bestaat uit vruchten.

Na een draagtijd van ruim drie maanden worden 1 of 2 jongen geboren. Jonge dieren worden gemakkelijk tam. Het grote verspreidingsgebied en de betrekkelijk verborgen leefwijze dragen ertoe bij dat de Maleise beer niet met uitsterven bedreigd wordt. In tegenstelling tot veel andere beren plant deze zich in dierentuinen maar hoogst zelden voort, daarentegen bereikt hij over het algemeen hoge leeftijden (meer dan 20 jaar).

 

Vergeet mijn gastenboek niet!