De Kraagbeer

 

  De kraagbeer is bijna helemaal zwart. Alleen op zijn borst zit een stukje wit, vaak in de vorm van een maansikkel (vandaar zijn andere naam 'maanbeer'). Hij heeft een erg ruige vacht, vooral rond de nek. De lengte van het mannetje bedraagt ca. 1,65 m; het gewicht bedraagt 90-115 kg.

 

De kraagbeer komt voor van de Himalaya tot in China en SiberiŽ. Ze bewonen bergachtig terrein tot boven de 3500 m, vooral in dichte vegetatie. Grote delen van het verspreidingsgebied van de kraagbeer zijn zeer dun bevolkt. Deze beer eet voornamelijk plantaardig voedsel, maar vangt als hij de kans krijgt ook wel een schaap of geit. In koude gebieden gaat hij soms wel 5 maanden in winterslaap. De jongen blijven lang bij de moeder, soms zelfs nog tot na haar volgende worp. De kraagbeer wordt in dierentuinen ca. 30 jaar oud.

 

Vergeet mijn gastenboek niet!