De Kleine Panda

 

  De panda's zijn een subfamilie van roofdieren, behorend tot de wasbeerachtigen. De reuzenpanda van China wordt volgens de meest recente gegevens tegenwoordig tot de beren gerekend. De verwante kleine of gewone panda is echter de schakel met de wasbeerachtigen.

 

 

De kleine panda, ook wel katbeer genoemd, behoort tot de kleurigsten onder de roofdieren; het dier is voornamelijk vosrood van kleur met donkerbruine, bijna zwarte, onderzijde en poten, een dikke roodbruine staart met lichtere ringen en een licht gezichtsmasker met zwarte aftekening.  

 

  De lichaamslengte bedraagt ca. 60 cm met een staart van 45 cm; gewicht tot hoogstens 6 kg. Door de dichte pels lijkt het dier groter dan het is.

 

De kleine panda bewoont de Himalaya en de gebergten van West-China tussen 2000-4000 m hoogte; hij is goed aangepast aan de koude. Het voedsel is voornamelijk plantaardig en bestaat voor een belangrijk deel uit bamboespruiten.  

 

 

  In het voorjaar worden twee jongen geboren. In dierentuinen houden deze dieren het tot 13 jaar uit, maar voortplanting komt daar slechts sporadisch voor.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!