Bereneiland

 

 

  Bereneiland (in het Noors BjÝrn ōya) is een Noors eiland tussen ScandinaviŽ en Spitsbergen, 178 km2 groot en nagenoeg onbewoond. Het eiland werd in 1596 door W. Barentsz ontdekt en bij verdrag van 9 februari 1920 onder soevereiniteit van Noorwegen gesteld. Er zijn rijke steenkoollagen.

Klik op de kaart voor een groter formaat.

 

De Ontdekking

Bereneiland is ontdekt in 1596, toen op 18 mei drie schepen uit Amsterdan vertrokken om langs de noordelijke route richting China en IndiŽ te varen. Maar de zeelieden Barentsz, Heemskerck en Rijp, die de leiding hadden over de schepen hadden geen rekening gehouden met de vreselijke kou in het noorden. In juni kwamen ze in de ijzige kou vast te zitten en ze moesten daarom omvaren.

Op 11 juni zagen de drie zeelieden voor het eerst een ijsbeer, ze noemden het eiland waar ze de beer zagen Bereneiland.

Na de ontdekking van Bereneiland beleefden Willem Barentsz en zijn bemanning de verschrikkelijke overwintering op Nova Zembla.

 

 

Ook op Bereneiland heeft een overwintering van een scheepsbemanning plaats gevonden en wel in 1700. Hieronder volgt het verhaal hiervan.

Overwintering

In 1700 vertrokken nogal laat in het jaar drie Nederlandse schepen naar Archangel. Na ruim twee weken waren "de Hoogepriester Aaron", "de jufrouw Maria" en "de Jonge Arend" al op de plaats van bestemming, maar toen het laatste konvooi van dat jaar op 13 oktober uit Archangel vertrok, waren de drie schepen nog niet ingeladen.

Besloten werd dan maar zonder konvooi terug te varen. "De Hoogepriester Aaron" kwam in november behouden op Texel aan. "De juffrouw Maria" verongelukte bij Trondheim.

Lammert Pietersz Gewelt was de schipper van het derde schip, "de Jonge Arend". Door een storm raakte het schip uit koers, en het strandde op 3 november op Bereneiland, tussen Noordkaap en Spitsbergen.

Er zat niets anders op dan te overwinteren in de bittere poolkou. Slechts vier bemanningsleden overleefden dit avontuur, waaronder schipper Gewelt. Met een Groenlandvaarder reisden ze Amsterdam.

Lammert Gewelt keerde nog tot drie maal toe terug op Bereneiland, omdat hij de lading veilig wilde stellen. Uiteindelijk slaagde hij daar in 1703 in.

 

Het Boek

  Alistair MacLean is ťťn van 's werelds meest gelezen auteurs van oorlogs- en avonturenromans. Zijn boeken zijn zo bijzonder geschreven, dat zij vrijwel alle met groot succes zijn verfilmd.

 

Bereneiland is het reisdoel van de omgebouwde trailer "Morning Rose", waarmee een filmploeg op weg is om opnamen te maken voor een spektakelstuk. Het script is "omwille van de publiciteit" geheim gehouden. Dr. Marlowe, als arts toegevoegd aan de filmploeg, merkt als spoedig dat niet iedereen is wat hij voorgeeft te zijn. Als zich plotseling een geheimzinnig sterfgeval voordoet, groeit zijn wantrouwen. Langzaam maakt een dodelijke spanning zich van de groep meester. Wie dreigt het volgende slachtoffer te worden? Welke rol heeft de sinistere Johann Heismann in de Tweede Wereldoorlog gespeeld? Wat wil de verleidelijke filmster Mary Stewart van Dr. Marlowe? En wat is de eigenlijke taak van de namaak-onderzeeŽr die voor de opnamen is meegenomen? In een verlaten geofysisch station, temidden van sneeuw en ijs, groeit de spanning tot een climax, die tot een verrassende ontknoping leidt.  

 

Vergeet mijn gastenboek niet!