Algemeen

Beren horen tot de familie Ursidae van de orde der roofdieren, de Carnivora.

Het zijn alleseters uit gematigde en koude streken in Europa, AziŽ en Noord- en Zuid-Amerika, maar ze komen niet voor in Afrika en AustraliŽ.

Beren zijn grote plompe dieren met een korte staart. De voor- en achterpoten hebben vijf tenen met krachtige, niet-intrekbare nagels. Ze lopen op hun zolen en dus niet zoals de katachtigen op hun tenen. In feite zijn beren zwaargebouwde honden.

Het zijn bekwame klimmers en zwemmers en hun enige vijand is de mens. In principe zijn ze ongevaarlijk, behalve wanneer ze worden verstoord, of wanneer de moeder haar jongen verdedigd. De paartijd is in juni.

Zoals gezegd zijn het alleseters en ze hebben vrij grote snijtanden en sterke hoektanden; de achterste kiezen hebben knobbels; echte scheurkiezen ontbreken. De ijsbeer is de enige van deze familie die een echte vleeseter is. De overige soorten eten voornamelijk plantaardig voedsel. De reuzenpanda - die tegenwoordig ook bij de echte beren gerekend wordt - heeft zelfs een vrijwel vegetarisch dieet van bamboe.

Het zijn meestal alleenlevende dieren met een voorkeur voor bossen. In noordelijke of koude gebieden wordt een winterslaap gehouden.

Bij de beren horen de grootste op het land levende roofdieren: de grizzly en de Kodiak-beer (beide ondersoorten van de bruine beer) en de ijsbeer. Vooral als ze op hun achterpoten staan, zijn ze erg indrukwekkend.

Vergeet mijn gastenboek niet!