De Beervlinder

 

  Deze grote vlinder is zeer opvallend gekleurd, op de voorvleugels crèmewitte banden op een bruine ondergrond, op de achtervleugels donkerblauwe, zwart omrande ogen op een steenrode ondergrond. Het achterlijf is rood met zwarte vlekken. De bruine vlekken op de voorvleugels en de blauwzwarte vlekken op de achtervleugels zijn zeer variabel.

 

De Grote beer is een dagactieve nachtvlinder. Dat is een nachtvlinder die je soms overdag ook kunt aantreffen, meestal op een zomerse namiddag. Overdag rust Grote beer vaak uit tegen palen, bomen of muren.  

 

De geslachten zijn hetzelfde, hoewel de vrouwtjes iets groter zijn en korte gevederde antennes hebben. De spanwijdte bedraagt 50-70 mm. Ze komen wijd verspreid voor in bossen, parken en tuinen. 's Nachts worden deze vlinders aangetrokken door lichtbronnen.

 

  De sterk behaarde bruine rups waaraan de soort zijn naam ontleent, eet lagere planten. Rupsen van de Grote beer zien we vaak op de Zuiderheide en op de Limitische heide, vooral op schraal grasland en korstmosbegroeiingen.

 

Vergeet mijn gastenboek niet!